GAMBAR: Judgefloro, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, melalui Wikimedia Commons
Oleh Yusoff A. Shariff
LAPAN kes keracunan makanan, dipercayai berpunca daripada makan kupang berlaku di Port Dickson.
Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Sembilan Dr Harlina Abdul Rashid berkata dua orang dimasukkan ke unit rawatan rapi hospital daerah itu selepas mengalami lemah otot.
“Lima orang lagi telah dimasukkan ke wad untuk rawatan dan seorang diberi rawatan pesakit luar,” katanya pada hari Selasa (2 April), sambil menambah bahawa kes pertama dilaporkan pada hari Isnin (1 April), lapor The Star.
Beliau berkata lapan mereka daripada keluarga berbeza dan pernah makan kupang yang dibeli dari dua pasar di daerah ini.
Mereka kemudian mula mengalami sakit kepala, kebas pada tangan dan kaki, dan kelemahan otot.
Dr Harlina berkata Jabatan Kesihatan dan Perikanan negeri telah mula menyiasat, dan sampel kupang dihantar untuk dianalisis.
“Kami juga telah menghubungi kemudahan kesihatan lain untuk mengetahui sama ada mereka menerima kes keracunan makanan daripada pengambilan kupang atau cengkerang bivala lain,” katanya.
Beliau menasihatkan mereka yang mengalami gejala serupa selepas memakan kupang atau cengekerang lain supaya segera mendapatkan rawatan.
-BTS Media